Objektiver som er ekstremt lyssterke

For deg som vil ha unik bokeh og mulighet til å jobbe svært selektivt med dybdeskarpheten.

En stor fordel med lyssterke objektiver er at de gir deg muligheten til å fotografere under dårlige lysforhold. Stor blenderåpning gir også effektiv kontroll over dybdeskarpheten og mulighet for å bruke ulike selektive fokusteknikker. Skarphetsplanet kan bli så smalt at motivet man ønsker å ha i fokus tydelig isoleres fra for- og bakgrunn. Dette er en velkjent teknikk for portrettfotografering, men kan brukes kreativt på mange andre områder også.

Tatt med 7Artisans M75mm f1.25

Stor blenderåpning på objektivet krever mye av den optiske konstruksjonen og er ofte mer kostbart å produsere. Men fordelene et lyssterkt objektiv gir, kan gjøre at det kan være verdt den ekstra investeringen. Vi regner alle objektiver med en blenderåpning som er større enn f1.4 for å være ekstremt lyssterke.

Berømte lyssterke objektiver

Det raskeste objektivet som noensinne er laget er Carl Zeiss sitt Super-Q-Gigantar 40mm f0.33 objektivet ble lansert på 1960-tallet og viste seg å være ett PR-stunt og kom aldri i produksjon. Dette ble egentlig gjenspeilet i bokstaven Q i navnet - som stod for Quatsch - som oversatt betyr tull/nonsens, men likevel altså det mest lyssterke som er laget. 

Det som regnes som det mest lyssterke objektivet som fungerer er Carl Zeiss 50mm Planar f0.7. Objektivet ble berømt gjennom Stanley Kubrick sin film Barry Lyndon. En scene med kun levende stearinlys var en utfordring som ikke var løsbar med objektivene til rådighet.

Kubrick fikk høre at Carl Zeiss hadde produsert 10 objektiv med lysstyrke f0.7 for NASA for fotografering av den mørke siden av månen. Disse objektivene var interessante til stearinlysscenen, og Kubrick klarte å få kjøpt tre av objektivene. Enden på visa var at stearinlysscenen kom i havn (den kan ses nedenfor) og objektivet ble kjent som verdens mest lyssterke objektiv.

 

Den gang fantes ikke mulighetene med høy ISO, og optikken måtte gjøre jobben i lite lys. I dag er det heller bokeh og liten dybdeskarphet som er interessant. Det gir en særpreget stil som skiller seg ut. Dette får man kun til med de mest lyssterke objektivene.

Nedenfor finner du objektivene som selges i dag med den aller beste lysstyrken.

f0.95


f1.0


f1.1


f1.2


f1.25


Tatt med 7Artisans M75mm f1.25

Tatt med Leica Noctilux-M 75mm f1.25 ASPH

Varen er på lager på web og i butikk
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Dette er en bestillingsvare
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.