Inspirasjon

 

TEMA: GATEFOTO

 

8 tips til gatefotografering

Gatefotografi krever konsentrasjon, konstant beredskap og den rette holdningen. Og vil du fange gatelivet, sørg for å nyte det også – lev det litt, bland deg med menneskene og møt dem.

1. Lys og skygge

Lyset er helt avgjørende i fotografering. Det beste lyset har du som regel morgen og sen ettermiddag. Kveldslys og overskyet vær gir mange og fine toner. Fotografering i sterkt sollys bør unngås dersom det ikke er et poeng i motivet (hvilket det kan være). Solstriper og skygger kan være vakre komposisjonselementer og bidra med fart og stemning. Men se opp for din egen skygge.

2. Fang bevegelsen

Et fotografi må ikke alltid være skarpt. Bilder med bevegelse får ofte et poetisk uttrykk siden ikke alle detaljer i motivet er supertydelige. Prøv å panorere på motiv som beveger seg og bruk en lang lukkertid, som 1/15 sekund. På den måten blir bakgrunnen uskarp samtidig som selve motivet blir rimelig skarpt.

3. Gatebilder finnes overalt

Et gatefotografi må ikke nødvendigvis være tatt på gata eller i et bymiljø. Små, rolige situasjoner kan oppstå hvor som helst der folk møtes – som i en park, på en café eller en frisørsalong.

4. Vær et skritt foran

Fotografi handler om å se, og for gatefotografi gjelder det å forutse øyeblikket før det faktisk skjer. Interessante situasjoner oppstår ofte plutselig og man må være forberedt. Sørg for at kameraet er innstilt på egnede verdier for lukkertid, blender, ISO og fokusering, slik at du bare kan løfte det og knipse så fort det skjer noe.

5. Utnytt bakgrunnen

Elementer i bakgrunnen bør generelt sett fjernes fra hovedmotivet. Det er sjelden vellykket når stolper, trær eller skilt vokser ut av folks hoder. Men enkelte innslag, som plakater og veggmalerier kan også passe som bakgrunn og støtte historien.

6. Ha tålmodighet

Noen ganger må man være forberedt på å vente lenge for å få et vellykket bilde. Velg deg et motiv eller et sted som har et miljø eller lys som ser ut til å ha potensiale for et vellykket bilde og vent diskret. Observer hva som skjer rundt omkring. Er du heldig oppstår det etter hvert en situasjon som er verdt ventingen.

7. Bøy deg ned

Å fotografere oppreist gir sjelden det beste perspektivet. En lav kameravinkel innebærer et bedre møte med mennesker man vil fotografere. Når man bøyer seg ned eller litt til siden får man også ofte en mer interessant komposisjon, og det er lettere å fjerne forstyrrende elementer i bakgrunnen.

8. Svart-hvitt eller farger

Fargebilder blir best når fargen er en viktig ingrediens i komposisjonen. Et svarthvitt bilde framhever innholdet og nærmest tvinger deg til å se motivet i bildet. Fotograferer du med Raw-format kan du i ettertid velge om bildet skal være i farger eller svarthvitt. Velger man det sistnevnte gjelder det å sørge for å gjøre nøyaktig jobb i det digitale mørkerommet, slik at lys, skygger, kontraster og små, fine gråtoner fremheves på riktig måte i det ferdige bildet.

 

UTSTYR TIL GATEFOTOGRAFERING

Zhiyun Smooth 4

Denne forvandler mobiltelefonen din til et profesjonelt filmkamera og hjelper deg å skape stødige og jevne opptak i alle slags situasjoner. Et lettbrukt zoom- og fokushjul samt utløserknapper og kontrollhjul gjør at man raskt og enkelt kan styre de ulike innstillingene og stabiliseringsmodusene hos Smooth 4 uten å måtte trykke en masse på telefonens skjerm. Batteritiden er hele 12 timer! Passer de fleste mobiler på markedet, også plus-modeller med etui.

Les mer >

Lowepro FreeLine BP 350 AW

Allsidig, finesserik og reisevennlig fotoryggsekk med enkel uttakbar kamerainnredning slik at den kan forvandles til en veske for dagsturer. FreeLine BP 350 AW har plass til et anselig fotoutstyr, en 15” laptop, og den har et topprom for klær, mat eller ting man kjøper seg på en dagsutflukt. En uttakbar, innvendig miniveske rommer batterier, ladere, kabler, minnekort og annet småtilbehør. Den har også en telefonlomme i den ene skulderremmen, bærehåndtak på sidene og utvendige lommer for vannflaske og et lite stativ.

Les mer >

Lowepro GearUp Wrap

Lowepro GearUp Wrap er et tynt, kompakt og reisevennlig etui for det mest nødvendige telefontilbehøret og andre småting som kabler, USB-ladere, batterier og USB-minne. Organiser tilbehøret med hjelp av gjennomsiktige lommer og elastiske bånd som holder kablene adskilt og hjelper deg å holde orden. Foldes sammen og lukkes enkelt ved hjelp av en rem med krok

Les mer >

Kodak Tri-X 400

TX ISO 400 Den mest klassiske av alle svarthvite filmer, brukt av titusentalls presse-, sport- og dokumentarfotografer, og grunnmateriale for mange av verdens mest tidløse nyhetsbilder. Utsøkt gråskala med høy nyanserikdom og tydelig men fin kornstruktur som gir bildene en herlig, kunstnerisk følelse. I tillegg har den bred eksponering og tilbyr push/pull fremkalling med inntil 2 blenderåpninger. En enestående film for gatefotografi!

Les mer >

Kodak Ektar ISO 100

Kodak Ektar 100 er en profesjonell dagslysbalansert negativ fargefilm (for print) som egner seg like godt til mote- og produktfotografi som til naturfotografi og gatefotografering. Filmen gir levende fargemetning og et ekstremt finkornet bilde med høy skarphet og fargemetning. Dette er filmen for deg som vil kunne lage store forstørrelser fra feriebildene. Finnes i alle filmformat, fra klassisk 135mm (småbilder) med 36 eksponeringer, helt opp til 8x10” bladfilm (storformat).

Les mer >

Varen er på lager på web og i butikk
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Dette er en bestillingsvare
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.