Inspirasjon

 

Makrofoto - en helt ny verden av motiver

Dette er fotograferingen du kan gjøre hvor som helst.

Makrofotografering kan man ha det gøy med uavhengig av hvor man befinner seg. Kanskje har du noen små figurer, lego eller noe annet - her er det bare kreativiteten som setter grensene.

Skal du ta makrobilder, trenger du noe som gjør at kameraet ditt kan fokusere nært motivet. Det vanligste er å kjøpe et makro-objektiv. Hvis du synes det blir for kostbart eller du har spesielle behov, går det an å sette mellomringer mellom kameraet og objektivet, og på den måten få kortere fokusavstand med objektiver du allerede har. Det finnes også nærlinser som kan settes i filterfatningen foran på objektivet, som gjør at du kan fokusere nærmere.

Det fine med Macro er jo at du kan gjøre det hjemme. Hjemme har man full kontroll på både lys og motiv. Finn frem det du har av artige småting, de fleste har helt sikkert noen planter og blomster som kan bli morsomme motiver til abstrakte makrobilder.

1. Finn et egnet objektiv eller bruk mellomringer

Makrofotografering er fotografering av de minste detaljene. For å få til det trenger du enten et dedikert makroobjektiv, mellomringer eller en reverseringsring som sørger for at du kommer nærme nok. Om du ikke har noen av delene er det også mulig å håndholde objektivet foran kameraet motsatt vei(siste her er en kriseløsning - da støv fort kan finne veien inn i kameraet ditt)

2. Blend ned

I makrofotografering er en av utfordringene at man generellt får liten dybdeskarphet. Derfor er det viktig å blende ned dvs i hvertfall til blender f16 og høyere blendertall. Husk du kan godt skru opp isoen din litt for å få til dette.
 

3. Bruk manuell fokus

Det er vanskelig å håndholde og få detaljbilder skarpe - spesielt om du er litt ny på makro. Et triks er å skru av autofokusen og heller bevege kameraet til motivet ditt er skarpt. Still da først inn skarpheten på så nærme objektivet ditt tillater og så beveg kameraet frem og tilbake til du får motivet ditt skarpt der du ønsker.


FOTO: Roger Brendhagen

4. Bruk blits

Ofte har du ikke nok lys til å få den dybdeskarpheten du ønsker. Da er det nyttig med en blits. En blits kan også gi deg lyseffekter som du ellers ikke ville fått. Ofte lurt å myke opp lyset litt - det kan du gjøre ved hjelp av en difusor eller refleksskjerm, om du ikke har det kan du enkelt ta et hvitt ark og bruke som diffusor på blitsen din - eller kanskje peke blitsen i taket - eksperimenter!

Har du en trådløs blits, plassert bak blomsten du skal fotografere vil du for eksempel kunne gi veldig spennende lys. Ikke bruk den innebygde blitsen i kameraet. Vi anbefaler at du går til anskaffelse av en ringblits, som festes foran på objektivet, og gir et fint, direkte lys som tar bort skygger og kan gi ulike effekter.
Dersom du har en bakgrunn som ikke passer å ha med på bildet, kan du blende ned kameraet til for eksempel f/22, og bruke blits på hovedmotivet. Da blir bakgrunnen helt svart, og du får et veldig framtredende motiv.

5. Bruk kreativiteten din

Kanskje har du ikke et dedikert makroobjektiv eller mellomringer, det betyr bare at du må være litt ekstra kreativ. Holder du feks et objektiv i hendene løst foran kameraet ditt kan du få spennende ofte litt abstrakte makrobilder (Men vær litt forsiktig for du ender lett opp med støv inni kameraet - det beste er er nok mellomringer eller et makroobjektiv.)

 

Varen er på lager på web og i butikk
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Dette er en bestillingsvare
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.